Sfârşiturile estului sălbatic
Reţineţi data: 2 iulie 2019. Într-un demers cu totul neobişnuit, Prime Kapital, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari interesaţi de Iaşi şi de Moldova, lansează un apel public adresat mediului de afaceri şi nu numai: ce ne facem cu „Bună Ziua Iaşi”? Prime Kapital oferă „oportunitatea” celor care au fost lezaţi de acţiuni de hărţuire, denigrare, defăimare să „se ralieze demersurilor”, oferindu-le „sprijin juridic şi know-how în acest sens” şi îndemnându-i pe oamenii de afaceri să nu (mai) susţină practicile promovate de „publicaţie”. E o invitaţie la un proces aproape colectiv.
În ce context survine anunţul şi care sunt semnificaţiile acestei veritabile declaraţii de război?
Nu mulţi investitori şi-au făcut planuri serioase pentru regiunea Moldovei. După 30 de ani, abia 2% din totalul investiţiilor străine sunt aici. Dar Iaşul, cel puţin, a început să devină interesant. Se proiectează şi se anunţă afaceri care pot schimba faţa oraşului şi a regiunii în următorii ani. Apar însă o serie de obstacole. Pe lângă faptul că nu există autostrăzi, infrastructură, că dau peste primari şpăgari şi şefi de consilii judeţene incompetenţi, investitorii trebuie să treacă la Iaşi peste „testul Asimionesei”. I se spune „testul fecalelor”. Rezistaţi, aveţi principii şi psihicul tare? Luaţi de la BZI o vidanjă plină. Dacă nu personal, atunci familia, prietenii, strămoşii, partenerii de afaceri. În final, după „tratament” aveţi de ales între frică şi dezgust. Ori plătiţi, ori vă luaţi lumea în cap.
Oficial, în târg se ştie că „publicaţia” e specializată în şantaj – e de notorietate că patronul a fost condamnat în această speţă – dar succesul e bazat mai mult pe intimidare. BZI e o cangrenă întreţinută de afacerişti slabi de înger (sau de-a dreptul controversaţi) care au cedat şi au plătit protecţie. E, în acelaşi timp, produsul laşităţii unei serii nesfârşite de politicieni. Mulţi au crezut că pot încheia un parteneriat avantajos cu patronul. Acum Asimionesei îi bate cu pumnul în masă primarului Chirica ca să-i livreze aprobări în domeniul imobiliar. Mai e o mirare că „publicaţia” susţine din răsputeri agenda distrugerii justiţiei şi statului de drept, iniţiată de PSD şi Liviu Dragnea? Că urmează îndeaproape narativul Antenei 3 despre statul paralel? Ca şi alţii, Asimionesei crede că e bine să nu fie justiţie, procurori, judecători independenţi, fiindcă ar prospera în estul sălbatic. Vrea el să facă legea. Şi, în parte, reuşeşte, să o recunoaştem!, cu ajutorul unei societăţi bolnave care-i asigură audienţa.
Din asemenea motive, mulţi ieşeni aşteaptă echipele de avocaţi ca pe nişte trupe de eliberare. La fel cum e aşteptată Kovesi peste Prut. Sperăm ca demersul Prime Kapital să nu fie doar o chestiune retorică, în ideea de a-l speria un pic pe Asimionesei. Un armistiţiu l-ar întări şi mai mult. Desigur, nu ne aşteptăm la acte de caritate. Suntem conştienţi că, într-un sens mai larg, vorbim de interesele marelui capital, care vrea, cât de cât, curăţenie şi decenţă într-o zonă unde are de gând să-şi plaseze activele. Totuşi, încercând să-şi protejeze bostănăria de tâlhari, demersul Prime Kapital are, pe lângă greutatea juridică, o miză civică directă. Propune însănătoşirea atmosferei în care se poate crea prosperitate, cu reguli, cu legi şi ceva etică. Sperăm să avem o confruntare epică, o încleştare între „corporatism” şi „şantajism”, la finalul căreia marele capital să poată înfinge un steag victorios în estul sălbatic, fără ca interesele cetăţenilor să fie sacrificate.