Învăţăturile primarului Chirica pentru prietenii săi virtuali

A fost şi este încă perceput mai degrabă ca un tehnocrat, genul care „tace şi face”, iar „porumbeii” scoşi pe gură i-au fost trecuţi cu vederea pentru că n-au avut (până recent) acea cadenţă obositoare care irită auditoriul. De unde brusc apetenţa lui Chirica pentru pălăvrăgeală şi metafizici de cârciumă?

De Crăciun, deputatul USR Iulian Bulai a scris, într-un mesaj pe Facebook, despre faptul că în România sunt peste 50.000 de copii în grija statului. El a afirmat că soarta acestora aduce aminte de cea a lui Iisus, pe care l-a descris drept „un copil sărac, provenit dintr-o familie foarte ciudată, cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”. Afirmaţia a stârnit mii de reacţii în spaţiul virtual, dar puţine de o virulenţă precum cea despre care vom face vorbire. Iată ce scrie un tip însurat a treia oară, al cărui ultim bebeluş tocmai a achiziţionat un teren de 250.000 de euro: „De ce crezi că ai fi mai credibil în prostia ta dacă afirmi că eşti practicant al religiei creştine?”, „Două lucruri sunt infinite: Universul şi prostia umană”, „De ce oare trebuie să ne pierdem timpul cu domnul deputat, sau mai bine spus cu prostia lui?”, „Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”, „Dacă n-ar fi proştii, deştepţii ar muri de foame”, „O încercare grobiană a unui deputat care suferă de o mare nebăgare în seamă”. E de prisos să amintim că postarea apelează la citate din lecturi de gimnaziu şi că autorul e primarul Iaşului. Surprinde însă agresivitatea limbajului, ipocrizia „procurorului” şi momentul inadecvat al acuzării, la câteva ore după Crăciun.

O să spuneţi că a consumat omul mai mult de sfintele sărbători şi s-a trezit ciufut. Dar nu-i chiar aşa. De la o vreme – o lună şi ceva – postările primarului pe Facebook au luat-o pe arătură. Printre anunţurile fireşti despre realizările municipalităţii, s-au strecurat tot mai des panseuri ale edilului despre… Nu e clar despre ce pentru că profunzimea lor ne depăşeşte. (Spre exemplu: „Adevărul este Dumnezeul omului liber, iar Dreptatea este adevărul pus în practică” – nu zâmbiţi, meditaţi). Şi tot aşa, primarul unuia dintre cele mai poluate oraşe din Europa ţine prelegeri despre incendiile din Australia şi tot el, după ce a sugerat că româncele din străinătate sunt curve, iar românii sclavi, ne lămureşte cum stă treaba cu învăţământul românesc şi evaluările PISA.

În fine, m-am gândit că poate n-o fi al nostru mai cu moţ, aşa că am aruncat un privire şi pe postările primarilor din Cluj şi Timişoara din ultima lună şi ceva. Câteva diferenţe sar în ochi. Spre exemplu, postările celor trei edili privind comemorarea Revoluţiei Române. Deşi în oraşele din vest a curs sânge, Robu şi Boc s-au limitat la o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au marcat schimbarea de regim, fără efuziuni şi istorioare de la ’45 încoace. Chirica a scris un mesaj kilometric, în care trece de la înţelepciunea „milenară” britanică, la informaţii în premieră, care ar trebui să ajungă urgent pe masa Parchetului General – „Nu înainte ca peste o mie de români să fie asasinaţi de criminali necunoscuţi – dar foarte bine echipaţi şi excelent coordonaţi”. La Iaşi n-a fost „asasinat” nimeni, dar în postarea primarului nostru adevăratele oraşe martir joacă un rol secundar pentru soarta Revoluţiei. Altfel, Chirica laudă târgul de Crăciun din Iaşi „care poate concura cu târguri mari, consacrate de ani de zilele, de peste tot din lume”. Acelaşi lucru îl face, în cam aceeaşi termeni, şi primarul Clujului. Cu diferenţa că Boc adaugă la sfârşitul postării link-uri din presa internaţională care-i confirmă succesul. În toate cazurile, Boc şi Robu nu şi-au permis să elucubreze pe teme biblice, să comenteze evaluările PISA sau să-şi dea cu părerea despre incendiile din Australia.

Comunicarea a fost principalul atu al primarului Chirica în acest mandat. Nu pentru că este un bun orator, pentru că ar stăpâni bine limba română sau ar avea ceva interesant de spus, ci pentru că a ştiut când să tacă. A fost şi este încă perceput mai degrabă ca un tehnocrat, genul care „tace şi face”, iar „porumbeii” scoşi pe gură i-au fost trecuţi cu vederea pentru că n-au avut (până recent) acea cadenţă obositoare care irită auditoriul. De unde brusc apetenţa lui Chirica pentru pălăvrăgeală şi metafizici de cârciumă? Unii pun schimbarea pe apropierea alegerilor, carevasăzică, primarul se bagă în seamă doar l-ar lua şi pe el sub aripă vreun partid. Alţii, printre care mă număr, văd transformarea prin prisma specificităţii lunii decembrie, perioadă a concediilor. Consilierii i-au fugit prin vacanţe şi n-a mai avut cine să-l altoiască peste degete. Ne vom lămuri în perioada următoare. Dar dacă primarul va continua să ne împărtăşească pe Facebook crâmpeie din propria-i înţelepciune, nici sistemul cu un singur tur şi nici opoziţia divizată nu-i mai asigură un mandat. În loc de concluzii, un gând cules de pe contul edilului cu care suntem de acord: „Oare ce l-ar mai motiva pe un elev să înveţe cu sârguinţă atunci când descoperă că politica din România promovează nulităţile sale în funcţiile cele mai înalte”. 

Exit mobile version