Antonie Iorgovan, sursă foto: gândul.info
Zbuciumul liberalilor, care trag tare pentru a declanşa primele alegeri anticipate din istoria recentă, ne trimite (din nou) cu gândul la cartea magică a unei stat: Constituţia. Ce e straniu în toate aceste tribulaţii este faptul că prea puţini dintre actorii politici importanţi pomenesc de necesitatea de a amenda radical legea fundamentală a României.
Zămislită de „tatăl hoţilor” – l-am numit pe răposatul Antonie Iorgovan, un foarte bun amic de-al lui Ion Iliescu – Constituţia România este strâmbă şi sfrijită precum un covrig cu termenul de garanţie depăşit. Ea apără abuzurile statului „social” şi ale clasei politice, averile ilicite şi şmenurile borfaşilor, plasând în derizoriu drepturile cetăţeanului onest. De exemplu, familia unui pacient ucis cu sânge rece într-unul dintre mizerabilele spitale din ţară de către un medic şpăgar (căruia oricum i-ai îndesat un plic baban în buzunar!) are mult mai puţine şanse de a fi despăgubită decât un fost puşcăriaş, ce a devalizat o bancă, dar s-a considerat jignit de condiţiile precare din închisoare. De parcă ar fi trebuit să locuiască la pension. Unde mai pui că statul nici măcar nu recuperează vreun şfanţ de la escroc!
Am auzit miniştri liberali declarând ritos că văd foarte multă nedreptate în societatea românească – de la familiile de impostori ce conduc instituţii fundamentale la pensiile speciale uriaşe acordate magistraţilor – dar, ce să-i faci, există, în acelaşi timp, decizii ale CCR care, invocând legea fundamentală, protejează strâmbătatea din ţară. Păi, schimbă, frate, Constituţia, dacă-i atât de tâmpită de face din omul cinstit o permanentă victimă a statului interlop şi a judecătorilor corupţi!
Şi ar fi atât de multe de schimbat! De la o nouă împărţire administrativă a teritoriului României, modernă şi raţională, la o metodă mai logică de organizare a alegerilor anticipate, atunci când raportul politic de forţe s-a schimbat vizibil; de la o nouă reformă electorală, care să impună votul electronic, la prevederi foarte dure privind răspunderea ministerială. Nu poţi lua doar măsuri populiste extrem de toxice pentru economie, subminând-o, cum a făcut PSDragnea, doar pentru a salva infractorii de justiţie!
Să continuăm. De la o lege deşteaptă a copilului, care să-i trimită direct la puşcărie pe părinţii care încasează alocaţiile la cârciumă, pentru a-şi trimite mai apoi odraslele la cerşit sau în bordeluri (aici, ruşinoasa madam Weber nu s-a autosesizat!) la o nouă lege a pensiilor, care să aibă ca principii fundamentale atât contributivitatea, cât şi un raport decent între cea mai mare şi cea mai mică pensie (pentru angajaţii de la stat). De la prevederi foarte clare privind scopul şcolii româneşti, menite a elimina rapid armatele de nulităţi din sistem, la sancţiuni extreme pentru medicii care pretind şpagă. De la controlul şi justiticarea tuturor (da, am spus tuturor) averilor, la sprijinul masiv pentru cultură şi sport etc., etc.
În acest moment, tot ce fac liberalii este să se învârtă agale în cerc, străduindu-se să nu piardă nici încrederea electoratului propriu, nici sprijinul magistraţilor şi al tuturor celorlalte categorii profesionale privilegiate şi influente, pesediste prin excelenţă, dar nici simpatia de circumstanţă a anti-pesediştilor. Va ieşi un talmeş-balmeş epic şi grotesc, din care nu va mai rămâne, după „reformele” PNL, decât gaura covrigului. A schimba Constituţia României a devenit deja un grandios proiect de ţară!