Ambasadorul SUA: Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele

„Ziarul de Iași” a realizat, în exclusivitate, cel mai amplu interviu cu Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, proaspăt numit în funcție la mijlocul lunii decembrie, în 2019. Acesta a fost prezent la Iași pe 24 ianuarie și a participat la festivitățile care au marcat 161 de ani de la momentul unirii. 

Fotografiile au fost realizate de Lucian Crușoveanu, de la Ambasada SUA în România. 

– Au fost multe zvonuri cu privire la originile dumneavoastră românești. Știm că ați plecat din țară la 10 ani, în anii ’60, și s-a spus că aveți o legătură cu orașul Iași. Haideți să începem prin a lămuri lucrurile, că înțeleg că nu este complet adevărat.

Adrian Zuckerman: Îmi pare foarte bine că m-ați întrebat despre asta și îmi pare foarte bine că începem cu această întrebare. Dar îmi pare foarte rău să vă spun dumneavoastră și cetățenilor din Iași că nu sunt din Iași, ci m-am născut la București și nu am fost în Iași în viața mea înaintea zilei de astăzi. Îmi pare foarte rău că nu am avut ocazia. Și nu am plecat din țară când aveam 10 ani, ci 9 ani.

– Ce vă aduceți aminte de la 9 ani, din România?

Adrian Zuckerman: Țin minte clădirea unde am crescut, țin minte cum mă jucam cu prietenii mei în stradă, camioanele cu sifon și cu butelii de gaz care treceau pe stradă și țin minte că am mers la școală în clasa I și a II-a.

– Acum 30 de ani, românii au luptat și au murit pentru libertate. În luna decembrie a anului trecut, românii au sărbătorit în toată țara această libertate și au primit, de la nivel internațional, de la mulți șefi de stat, mesaje de încurajare și de felicitare care spuneau practic că revoluția din 1989 a așezat țara noastră pe o cale a democrației și a progresului. Și dumneavoastră ați rostit la Timișoara, în decembrie, un discurs în care ați spus că președintele Trump recunoaște și apreciază sacrificiul românilor pentru libertate. Însă acum, la 30 de ani distanță, există o nostalgie otrăvitoare pentru perioada comunistă, atât în România, cât și în multe țări europene și chiar în SUA, unde tinerii văd unele idei comuniste ca fiind fezabile astăzi. Ați observat acest trend? Cum poate fi explicat?

Adrian Zuckerman: Am văzut în unele locuri unele persoane care au vorbit despre asta, dar vreau să spun foarte simplu și foarte clar: nici eu, ca emisar al președintelui Trump, și nici Statele Unite ale Americii nu sprijinim socialismul, comunismul, aici sau în oricare altă țară. Comunismul și socialismul nu au funcționat bine în nicio țară, iar eu am văzut condițiile groaznice ale comunismului în România; a omorât mulți oameni și a distrus mai multe familii decât orice alt regim din lume. România încă mai suferă de gravele consecințe ale comunismului, care a distrus infrastructura civilă, economică și industrială. Când a căzut comunismul aici, acum 30 de ani, România nu a început de la sol, de la nivelul zero, ci de la un nivel subteran și lumea nu înțelege cât de greu i-a fost țării să ajungă la acolo unde este astăzi, când continuă să se dezvolte, cu toate că, din păcate, încă mai sunt influențe comuniste. Revoluția de acum 30 de ani nu a fost una completă, în care toți comuniștii să fie dați afară. Din păcate au mai rămas, dar sper ca în viitorul apropiat, România să fie o țară complet democrată, independentă și cu mult succes economic. Sunt lucruri care nu se pot întâmpla până când corupția creată de sistemul comunist nu este eliminată complet.

– România are una dintre cele mai mari rate de emigrare din lume. Oamenii pleacă în căutarea unei lumi mai bune, a unui viitor mai bun în alte țări. După 30 de ani de democrație, ce caută astăzi românii plecați în străinătate? E doar o chestiune financiară, legată de bani?

Adrian Zuckerman: Nu, nu cred că este doar o chestiune financiară, și din păcate asta este o realitate tragică. Oamenii pleacă; oamenii tineri pleacă, oamenii educați pleacă, oamenii care aș fi vrut să rămână în țară să ajute să dezvolte țara în continuare pleacă. Românii vor speranță, nu numai bani, speranță că o să fie mai bine. Cum am spus și mai devreme, sub sistemul comunist, nu aveau speranțe că viitorul de mâine va fi mai bun decât astăzi și că cel de poimâine va fi mai bun decât mâine. Sper că acum, în România, acest guvern, condus de prim-ministrul Orban, alături de președintele Iohannis, să încerce să rezolve problemele legate de corupție, să îndrepte economia. Sper din toată inima că oamenii o să le dea o șansă să continue acest progres și o să vadă că fac un lucru bun și că aceștia, la rândul lor, vor oferi speranța că viitorul o să fie mai bun și că românii vor avea o parte în acest viitor. Sper că oamenii care sunt aici și care se gândesc să emigreze în alte țări să nu facă acest lucru și chiar cei care au emigrat undeva să se întoarcă, poate, înapoi, să încerce să creeze un viitor mai bun, pentru ei și pentru România, în România.

– Unul dintre cei mai cunoscuți procurori români, Laura Codruța Kovesi, a fost aleasă recent primul procuror-șef european, într-un concurs care a avut și o componentă profesională, și una politică. Pe de altă parte, există un oarecare consens european asupra faptului că lupta împotriva corupției în România a încetinit și e la un nivel mai scăzut față de alți ani. Sunteți de acord cu acest lucru? Cum vedeți dumneavoastră această problemă?

Adrian Zuckerman: Am venit în țară la mijlocul lui decembrie, acum vreo cinci săptămâni. De când sunt aici, am avut câteva întâlniri cu ministrul român de Justiție care a promis și am văzut că a și început să facă programe care să combată corupția din România la toate nivelurile, de la cel mai mic, la cel mai mare. România era cunoscută ca având o cultură endemică a corupției. Asta nu ne place. Țările europene și SUA au fost foarte critice din cauza acestei culturi a corupției. Noi i-am promis ministrului de Justiție Cătălin Predoiu, că o să îl ajutăm în tot ce ne cere, ca să combată corupția la toate nivelurile. Am început să facem un astfel de program comun cu ministrul Predoiu și nu vom avea nicio toleranță pentru corupție. Vreau să mai adaug că unul dintre lucrurile care este cel mai respingător, atât pentru mine, cât și pentru SUA, este traficul de persoane. Aceasta este una dintre cele mai mari priorități ale noastre, am spus asta Guvernului și sper să fie programe puse în mișcare care să trateze aceste lucruri cât mai repede posibil.

– Deci pe lângă problema corupției, ați identificat ca factor important de risc la nivelul țării problema traficului de persoane.

Adrian Zuckerman: Da.

În ultimii patru ani, lucrurile au mers într-o direcție proastă

– Cum comentați decizia UE de a păstra la nivelul României și al Bulgariei în vigoare Mecanismul de Control și Verificare (MCV)?

Adrian Zuckerman: Nu e locul meu să comentez acest lucru, dar vreau să spun că eliminarea corupției în România trebuie să fie o prioritate nu doar pentru SUA, ci și pentru Guvern. În ultimii patru ani, lucrurile au mers într-o direcție proastă. Sunt sigur dupã ceea ce am văzut, în ultimele câteva săptămâni, că noul Guvern, cu președintele Iohannis și prim-ministrul Orban, tratează subiectul corupției într-un fel cu totul serios. Și sper să fie programe foarte serioase de eliminare a corupției la toate nivelurile.

– În luna noiembrie a anului trecut, Polonia a devenit cea de-a 39-a țară pentru care au fost eliminate vizele de intrare în SUA. Cred că putem recunoaște că a fost frustrant pentru noi, românii, să ne uităm cum Polonia a intrat în acest program și noi nu am făcut un pas concret din acest punct de vedere, deși la nivel declarativ am fost mereu lăudați ca buni parteneri: militari, economici, strategici. Credeți că există șanse ca România să fie cea de-a 40-a țară care va intra în programul „Visa Waiver”?

Adrian Zuckerman: România și SUA au o relație extrem de bună. O repet, cum am spus în trecut, SUA este cel mai bun prieten al României, au ajutat România la capitolul apărării, la aspecte economice, industriale, chestiuni legate de educație. Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaților trebuie să fie de sub 3% și acum e în jur de 10%. Am vorbit cu președintele Iohannis, care trebuie să vă spun că e singurul președinte care l-a vizitat la Casa Albă pe președintele Donald Trump de două ori și s-au întâlnit și cu alte ocazii, în alte locuri. Le-am promis și președintelui Iohannis și prim-ministrului Orban că vom lucra cu Guvernul pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri, cum poate fi redusă rata de respingere, ca să ajungă de la 10% la 3% și astfel să se poată ridica vizele pentru România.

– Putem vorbi de un timeline realist pentru acest proiect? Nu mă gândesc la o dată exactă, dar discuția se poartă în termenii unui proces care poate dura 5-10 luni sau 5-10 ani?

Adrian Zuckerman: Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aș intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulțime de lucruri și de condiții care trebuie rezolvate ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%. Și cel mai important lucru, în opinia mea, este ca economia României să se dezvolte. Principalul lucru care ar trebui făcut pentru ca economia română să se dezvolte este eliminarea acestei culturi de corupție endemică ce a blocat evoluția țării la nivelul de acum. Poate să mai înainteze puțin, dar ca să facă pași mari trebuie să fie eliminată această corupție. Am scris un articol în trecut în care am subliniat că România are un potențial enorm și îmi doresc să-l dezvolte, să devină una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic în Europa. Are gaz în Marea Neagră, are petrol, are minerale, are o populație educată – s-a făcut un centru de tehnologie la Cluj care este unul dintre cele mai bune din Europa –, are un potențial atât de mare care nu e exploatat și e ținut înapoi de această cultură a corupției, care trebuie să fie eliminată.

– Ne așteaptă un an electoral, anul acesta vom avea alegeri locale și parlamentare. Dincolo de precauția înnăscută pe care o avem față de Rusia, considerați că ar trebui să ne temem suplimentar de faptul că Rusia ar putea interveni și influența acestor alegeri?

Adrian Zuckerman: Din păcate forțele maligne și influențele din afara României, din Rusia și din alte țări, care încearcă să destabilizeze țara, nu pot să fie ignorate. Sper că Rusia nu o să se amestece în alegerile din Romania, dar au fost până acum o mulțime de forțe maligne care au încercat să influențeze populația română în feluri diferite.

– Dar vă temeți de o eventuală intervenție a Rusiei în alegerile care vor avea loc în această toamnă în SUA?

Adrian Zuckerman: Eu voi fi în România, nu în SUA, dar sunt sigur că toate măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia Guvernul din SUA au fost deja luate ca să protejeze alegerile împotriva oricăror forțe externe.

– Situația din Republica Moldova s-a degenerat foarte mult în ultima perioadă și pare că țara se îndreaptă puternic mai degrabă spre Est, spre Moscova, decât spre Uniunea Europeană, cum era în urmă cu câțiva ani. Care este perspectiva dumneavoastră cu privire la schimbările care au loc acum în Moldova, credeți că mai există șansele ca aceasta să se apropie de Europa astfel încât să putem discuta la un moment dat chiar de aderarea la UE?

Adrian Zuckerman: Statele Unite, România și Guvernul român sunt unite în speranța că viitoarele alegeri din Moldova vor fi libere și că oamenii din Moldova o să aibă prilejul să voteze fără influențe negative din Rusia sau din alte țări. Credem și sperăm că dacă asta o să se întâmple, Moldova va fi democratică și va avea un guvern democratic, pro-european, cum a mai fost, și sperăm că populația din Moldova o să aibă șansa să nu fie influențată într-un fel și să poată să aleagă un guvern în mod liber.

– Sunt foarte multe voci în România, unele și din Republica Moldova, care militează pentru unirea celor două țări, spunând că acest lucru s-ar putea întâmpla sub umbrela Uniunii Europene. Care este poziția dumneavoastră legată de acest subiect?

Adrian Zuckerman: Eu nu am auzit de așa ceva, nu am nicio opinie despre asta. Moldova este o țară independentă, există un număr substanțial de români în Moldova, au cetățenie acolo, cum sunt și mulți moldoveni care au cetățenie și în România. Dar Moldova e o țară independentă și atât.

– Dar avem un lucru în comun: Liviu Dragnea, un influent politician român, și Vladimir Plahotniuc, om politic din Moldova, au primit interdicție de a intra în SUA din cauza problemelor legate de corupție și a atacurilor asupra statului de drept. Voiam să vă întreb cât de grav este influențată relația dintre SUA și o altă țară, câtă vreme personaje influente, care au fost înalți oficiali ai țărilor partenere, în prezent sau în trecut, au interdicție de a intra în SUA?

Adrian Zuckerman: Domnul Dragnea nu e un oficial în prezent, nu ocupă o funcție înaltă, este la închisoare. De obicei, oamenii care sunt la închisoare nu vin în Statele Unite. Domnul Plahotniuc a fost acuzat de multe lucruri și în special de multe furturi, de aceea a fost sancționat și a primit interdicție de a intra în SUA.  Nici el nu e un oficial reprezentant în Moldova sau oriunde altundeva. Dar sunt mulți alții, baroni sau oligarhi, care sunt sancționați de SUA pentru diverse ilegalități și, cum am spus mai devreme, SUA nu o să sprijine corupția în niciun fel.

– După ce au crescut tensiunile în zona Iranului, ar trebui să ne așteptăm la o prezență militară mai ridicată a SUA în România sau în preajma Mării Negre?

Adrian Zuckerman: Statele Unite și România lucrează foarte îndeaproape cu NATO pentru a avea un plan de a apăra nu numai România, cât și celelalte țări NATO. Sunt destule mecanisme de apărare care sunt amplasate nu doar în România, ci și în alte țări din Europa, membre NATO, care asigură siguranța atât a României, ci și țărilor din NATO.

– Putem spune că România este o țară în care nu există riscul unui atac terorist?

Adrian Zuckerman: Trebuie să mulțumesc pentru eforturile depuse de Guvernul român, de agențiile de informații și de structurile Ministerului de Interne , care lucrează foarte mult și diligent să apere România împotriva atacurilor teroriste. Știu că lucrează mult și au făcut o treabă fantastică până acum.

– Rudy Giuliani a spus că Ucraina a fost doar un episod în afacerile lui Hunter Biden și a declarat că „așteptați să vedeți ce a fost în România”. La ce credeți că s-a referit?

Adrian Zuckerman: Eu nu știu ce a făcut Hunter Biden în România și nu am discutat acest lucru cu Rudy Giuliani, așa că nu știu la ce se referă. În scurtul meu timp petrecut aici, nu mi-am dat seama la ce se referă. Nu spun că nu a făcut nimic, nu spun că a făcut ceva anume. Nu știu ce a fost, dacă a fost ceva. 

Exit mobile version