Superbele angajamente ale lui Orban şi genialitatea filosofiei bugetului de stat.
Dacă PNL preia guvernarea, Ludovic Orban promite zece măsuri esenţiale ce vor fi implementate în următorul an. În cazul câtorva dintre aceste angajamente, ele pot deveni realitate doar dacă unii dintre actorii politici îşi vor schimba radical poziţia. În special, ALDE şi UDMR. De asemenea, în anumite privinţe, noul guvern va fi obligat să recurgă la ordonanţe, mai ales în domeniul justiţiei!
Cea mai simplă de îndeplinit dintre măsuri pare restructurarea guvernului, ce ar trebui să se transforme dintr-un colos cu zeci de ministere şi agenţii într-un executiv extrem de suplu. Aici, decizia aparţine efectiv premierului, dar ce te faci cu miile de angajaţi din ministerele şi agenţiile desfiinţate? Dacă îi transferi în zonele supravieţuitoare, dai imediat chix. Cheltuielile vor fi aceleaşi. Uriaşe! Iar pericolul blocajelor va pândi la fiecare uşă de secretară!
A doua măsură mai mult îi încurcă decât îi salvează pe liberali: promiţând refacerea capacităţii administrative prin evaluarea personalului şi ocuparea prin concurs a funcţiilor, PNL vorbeşte aiurea. Cum evaluezi un funcţionar despre care toată lumea ştie că ia şpagă de treizeci de ani? Cum dai afară un beţivan sau un incompetent? Cum promovezi un tânăr capabil? Dacă ştiau ori voiau să răspundă sincer la aceste întrebări atunci, între 2006-2008, reformau administraţia, nu o paralizau. Liberalii sunt cei care, sub pretextul aderării României la UE, au umflat aparatul administrativ.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost inventată de Liviu Dragnea cu concursul ALDE şi UDMR. Acum se doreşte desfiinţarea ei. Dacă ungurii probabil îşi vor nuanţa poziţia, cum va proceda Tăriceanu? Va redeveni Răzgândeanu? Cam penibil, totuşi. Frica aldiştilor de justiţie – care l-au invocat pe Belzebuth pentru a scăpa de DNA – a făcut deliciul televiziunilor!
Cât priveşte abrogarea legii recursului compensatoriu, noua putere şi tabăra anti-PSD din parlament vor accepta măsura fără ezitare. Vor da vina pe PSD şi pe slugăreii lui pentru explozia infracţionalităţii şi vor considera capitolul închis. Între timp, aproape 20.000 de indivizi periculoşi vor pândi pe stradă sau vor bătea noaptea uşurel în geamul viitoarelor victime!
Eliminarea supraccizei la combustibil şi eliminarea suprataxării contractelor part-time – da, fără mari probleme.
Abrogarea prevederilor OUG 114 referitoare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicaţiilor şi înfiinţarea Fondului de Investiţii, precum şi eliminarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii – da, cu unele mici probleme (la primul punct), generate de interesele lui Tăriceanu, „patriotul” acuzat cu vreo zece ani în urmă că vindea resursele României pe mai nimic.
Ei, abia acum am ajuns la o măsură pe cât de necesară, pe atât de periculoasă: desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor cadrelor militare. Să fim serioşi! Dacă toţi ne dorim ca magistraţii să nu mai fie remuneraţi de parcă ar reprezenta altă specie a românului, una venită de pe planeta incoruptibililor, chestiunea se schimbă radical când vine vorba de aleşi. Nici un parlamentar PNL nu va accepta să renunţe la bani. Şi nici un primar. Săracii de ei! Cu câţi s-o fi consultat Orban?
La fel, câţi primari liberali vor fi de acord cu organizarea de alegeri locale în două tururi de scrutin pentru funcţia de primar? Ce spune Robu de la Timişoara? Dar Boc de la Cluj? În aceste mari oraşe, şi nu numai, USR a obţinut un scor superior PNL la alegerile europarlamentare. Va risca Orban să-i supere pe greii din partid?
Până la urmă, din pricina dezastruoasei moşteniri, este foarte posibil ca, în următorul an, PNL să nu fie în stare decât să finalizeze legea bugetului de stat. Filosofia acestui buget? „Creşterea salariilor va fi stimulată în domeniul privat printr-o dinamică a creşterii investiţiilor, dar şi printr-o atitudine antreprenorială faţă de mediul de afaceri.” Adică, liberalii habar n-au ce trebuie să facă în mod real!