În pofida lipsei de imaginaţie în acţiunile de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, evenimentul nu trebuie să rămână neobservat. Avem cu ce ne mândri, chit că mai sunt intelectuali care caută pe toate căile să minimalizeze marea sărbătoare.
Dar altceva aş dori să spun. Şi m-aş adresa celor de la Putere. Politicieni români de azi, pesedei mai mari şi mai mici! Glorificându-i cu străină gură pe fruntaşii Marii Uniri, dovediţi că nu îi meritaţi şi că, de fapt, vă înjosiţi şi mai mult, dacă mai aveţi unde să vă înjosiţi, adică să coborâţi mai „în jos”. Am stimă profundă pentru un Pan Halipp sau pentru un Onisifor Ghibu, corifeii unirii Basarabiei cu Ţara, dar nu pot avea încredere în tine, inculpatule Liviu Dragnea, pentru care Belina este muuult mai importantă de cât Basarabia. Ar fi o blasfemie să te compare prim-ministreasă Viorica Dăncilă cu, vai!, regina Maria sau cu omul de stat Ionel Brătianu.
Ce-aţi fi putut oferi Ţării, în caz că aţi fi trăit în vremurile Unirii, voi lideri PSD? Ce-ai fi putut dărui Ţării, devotatule până în genunchi Valer Dorneanu? Pentru ce te-ai fi sacrificat, diareicule verbal Codrin Ştefănescu sau abilule onctuos şi servilule Tudorel Toader? Pentru nimic. Nu semănaţi cu nici o cirtă, nici o iotă cu Goga, cu Vasile Lucaciu sau cu Gheorghe Pop de Băseşti. Vorbele vizionare ale Poetului care ura României „la trecutu-ţi mare, mare viitor” nu mai sunt valabile în cazul vostru. Care viitor? Cu drăgnenii, dăncilii, codrinştefăneştii şi tudoreltoaderii? Cu borfaşii din Madagascar sau Costa Rica? Cu şef de partid şmenuitor cu BMV şi afaceri în Brazilia?
Voi nu veţi putea niciodată să daţi ceva asemănător Declaraţiei de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Voi sunteţi doar nişte iordachi capabili să daţi Ţării ordonanţe 13 care să favorizeze infractorii, în primul rând pe voi înşivă.
Ce au în comun Ion Inculeţ şi Carmen Dan? Conducând spre Unire Sfatul Ţării, Ion Inculeţ i-a sporit – fie şi numai cu un gram greutatea politică a insignifiantei ministrese Dan? Delegaţii veniţi din ţară cu credenţialele (mandatele poporului) la Alba Iulia au făcut să crească – fie şi cu un cot – gloria gloatei din Parlamentul de azi?
Nu şi iarăşi nu. Sigur, fiecare răspunde de el însuşi, fiecare trebuie să fie mândru sau ruşinat de propriile fapte. Nimeni nu vă judecă pentru măreţele fapte ale Regelui Ferdinand, ale lui Ionel Brătianu sau Vaida-Voevod. Vă judecăm pe baza a ceea ce faceţi acum. Şi ce faceţi? Nimic. Nimic care să ajute poporul, care părăseşte în număr de milioane Ţara. Măcar vă este ruşine? Nu şi iarăşi nu. Sentimentul acesta a dispărut demult dintre voi. Măcar sunteţi conştienţi că faceţi parte din patrimonial imaterial al României, că sunteţi responsabili şi voi de fapte măreţe ca ale înaintaşilor?
Nu sunteţi!
Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist